Receptet
Chokladkolapaj
12-15 bitar
pajskalet
* 2 dl havregryn
* 1 ½ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8-10 min tills den har fått fin färg.
Fyllningen
* 1 ½ dl vispgrädde
* 50 g smör
* 1 ½ dl ljus sirap
* 200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
* 1 ½ dl lingon
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten.
12-15 bitar
pajskalet
* 100 g smör
* ½ dl strösocker* 2 dl havregryn
* 1 ½ dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8-10 min tills den har fått fin färg.
Fyllningen
* 1 ½ dl vispgrädde
* 50 g smör
* 1 ½ dl ljus sirap
* 200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
* 1 ½ dl lingon
Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten.
Kommentarer
Trackback